Συνέντευξη Γ. Βιδάλης: Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Συνέντευξη του Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Υγείας κ. Γιώργου Βιδάλη στην ιστοσελίδα ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Ποιό κατά τη γνώμη σας αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα που πλήττει τον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων;

Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου αυτόματων επιστροφών clawback αποτελεί το πιο μεγάλο αγκάθι στον κλάδο, αλλά και άμεσο κίνδυνο για την κάλυψη των ασθενών με ιατροτεχνολογικά προϊόντα, κυρίως οξυγόνο και συσκευές οξυγονοθεραπείας.

Η τεράστια επιβάρυνση των εταιριών παρόχων με το clawback του ΕΟΠΥΥ σε συνάρτηση βέβαια και με τις δαπάνες που χρειάστηκαν να γίνουν λόγω της πανδημίας και ξεπέρασαν κατά πολύ τον προϋπολογισμό (ο οποίος παραμένει σταθερός) έχει οδηγήσει τις εταιρείες μας σε πλήρες αδιέξοδο. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερη με την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την προείσπραξη του clawback, παρά τις επαναλαμβανόμενες ενστάσεις

Δυστυχώς δεν λήφθηκαν υπόψιν οι θέσεις και προτάσεις μας και βρισκόμαστε σήμερα στη δύσκολη θέση να πρέπει να ανταποκριθούμε στις δυσθεώρητες οικονομικές απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ, ταυτόχρονα με την τεράστια αύξηση ζήτησης προϊόντων λόγω της πανδημίας.

Έτσι, είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ, ο κίνδυνος της μη βιωσιμότητας των εταιριών μας και πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε αδυναμία εξυπηρέτησης ασθενών του ΕΟΠΥΥ με οξυγόνο και συσκευές οξυγονοθεραπείας. Να σημειώσω σ’ αυτό το σημείο, ότι παρά τις εξοντωτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δεν αφήσαμε ούτε έναν ασθενή ακάλυπτο, σταθήκαμε σταθερά δίπλα σε ασθενείς και νοσοκομεία σε όλη την περίοδο της πανδημίας, μέχρι και σήμερα.

Τι έχει προτείνει ο ΠΑΣΥΠΥ για την επίλυσή του; Έχετε κάνει σχετικές προτάσεις στα αρμόδια όργανα;

Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στον ΕΟΠΥΥ όχι μόνο για το clawback αλλά και για άλλα μεγάλης σημασίας θέματα, που απασχολούν τον κλάδο μας, όπως το μειωμένο ΦΠΑ, η διακίνηση του οξυγόνου, οι αλλαγές στον ΕΚΠΥ κ.α.  Τα τελευταία χρόνια ζητούμε επιμόνως την κατάργηση του clawback και πλέον την αναστολή της προείσπραξης, αλλά και την αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε να εξισορροπηθούν οι δαπάνες και να καταφέρουμε να ανακάμψουμε. Γνώμονας για τις δράσεις και τις ενστάσεις μας η υπεύθυνη και συνεπής ανταπόκριση στις ανάγκες των ασθενών πρώτα απ’ όλα, και τις οικονομικές υποχρεώσεις κατά δεύτερον.

Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της απάτης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, που προκάλεσε ζημιά άνω των 5 εκατ. ευρώ στον οργανισμό τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του ΕΟΠΥΥ;

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ΕΟΠΥΥ  θα πρέπει να προχωρά σε άμεση καταγγελία της σύμβασης με τον πάροχο, όταν ο αριθμός των συνταγογραφήσεων είναι τέτοιος που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ανάγκη του ασθενή, κι όχι να εξακολουθεί ο πάροχος να συνεργάζεται με τον ΕΟΠΥΥ.
Είναι αδιανόητο, το δημόσιο να στρέφεται κατά εταιρειών ή προσώπων για κακουργήματα και την ίδια ώρα να συνεχίζει τη συνεργασία σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.
Επιπλέον, θεωρούμε πολύ σημαντικό το να συνδέονται οι ασθενείς με την θεραπεία, ενώ επικροτούμε την τελευταία ρύθμιση που έγινε, και αποστέλλεται πλέον SMS στους ασθενείς για τα συνταγογραφηθέντα προϊόντα τους. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τέτοιες λύσεις θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του ΕΟΠΥΥ.

 Έχετε επισημάνει ότι το χρηματικό ποσό που καταχράστηκαν οι επιτήδειοι, θα καταβληθεί από τους παρόχους, ως υποχρεωτική επιστροφή (clawback), λόγω υπερβάλλουσας δαπάνης σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Έχετε κάνει κάτι για το ζήτημα αυτό;

Δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται, θα επιβαρύνει όλους εμάς. Πρέπει να γίνει σαφές, πως η περίπτωση αυτή, δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση τον Σύλλογό μας, θεωρώ ότι αποτελεί μία πολύ μικρή μειοψηφία.
Βεβαίως, έχουμε κατ’ επανάληψη χτυπήσει τις πόρτες του ΕΟΠΥΥ αλλά και του Υπουργείου Υγείας, χωρίς δυστυχώς μέχρι στιγμής να υπάρχει ανταπόκριση.

Σαν Σύλλογος, θεωρούμε ότι θα  πρέπει να ισχύσει η αρχή της συνυπευθυνότητας. Δηλαδή η όποια υπέρβαση γίνεται, να καλύπτεται κατά 50% από τον ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας ότι έχει γίνει πλημμελής ο έλεγχος για την καταπολέμηση ενδεχόμενης υπερσυνταγογράφησης, και το υπόλοιπο 50% οι εταιρίες, αν υποθέσουμε ότι κάποιες απ’ αυτές δημιουργούν προκλητή ζήτηση.

Ωστόσο πάγια θέση μας παραμένει η πλήρης κατάργηση του clawback. Για τη δικαιολογία που χρησιμοποιεί το κράτος προκειμένου να επιβάλει το clawback, θα μπορούσε, όπου μπορεί να αποδείξει προκλητή ζήτηση, να καταγγέλλει αμέσως τη σύμβαση. Αντί να κάνει αυτό,  τιμωρεί τους έντιμους επαγγελματίες μοιράζοντας σε αυτούς το ποσό της όποιας προκλητής ζήτησης ή της όποιας πραγματικής ζήτησης  δεν μπόρεσε να προβλέψει σωστά στον προϋπολογισμό.

Είμαστε υπέρ της άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, ώστε αυτά τα ποσά να εξαιρεθούν και βέβαια, να γίνει τροποποίηση του νόμου ώστε να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού, ειδάλλως θα έρθουμε αντιμέτωποι με το κλείσιμο πολλών εταιριών

Τι πιστεύετε ότι θα πράξει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας; Έχετε μιλήσει με τον νέο Υπουργό;

Ελπίζουμε πραγματικά, ότι η νέα διοίκηση θα ενσκήψει στα θέματα του κλάδου μας και θα μπορέσουμε να βρούμε τις απαιτούμενες λύσεις για την επιβίωση των εταιριών μας και την ανεμπόδιστη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Είπατε ότι οι εταιρίες σας αντιμετωπίζουν κίνδυνο βιωσιμότητας. Πόσες εταιρίες βρίσκονται σε αυτή τη θέση και θεωρείτε ότι αυτό δημιουργεί κίνδυνο για τους ασφαλισμένους ασθενείς;

Θεωρούμε ότι περίπου 8 στις 10 εταιρίες αντιμετωπίζουν κίνδυνο λουκέτου.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσω ότι  οι εταιρίες μας εξυπηρετούν και κατ’ οίκον με υπαλλήλους που έθεσαν εαυτόν σε κίνδυνο την περίοδο της πανδημίας, καθώς επισκέπτονταν και ασθενείς με κορωνοϊό. Δεν κάναμε όμως πίσω, γιατί πάνω απ’ όλα για όλο τον κλάδο μας, η μεγαλύτερη αξία δίνεται στην ανθρώπινη ζωή. Δεν θέλουμε όμως αυτό να σημαίνει και τον δικό μας θάνατο και φοβόμαστε ότι τελικά δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις τεράστιες ανάγκες σε οξυγόνα και συσκευές οξυγονοθεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για τους ασφαλισμένους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ,  είναι φανερό ότι θα καταστεί δύσκολο το να βρίσκουν τα προϊόντα που χρειάζονται για την θεραπεία τους.  Το να βρίσκει ο ασθενής προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του και την μακρόχρονη διαβίωσή του.  Επιπλέον, δεν θα μπορούν να έχουν την φροντίδα στο σπίτι αλλά και την παροχή οξυγόνου στο σπίτι σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Ειδικά για την οξυγονοθεραπεία ή για όσους έχουν μηχανική υποστήριξη αναπνοής, όπου η ζωή του ασθενή εξαρτάται από τη λειτουργία μηχανημάτων οφείλουμε να έχουμε την παρεχόμενη υπηρεσία.

Η συμβολή των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, υπηρεσιών αλλά και λύσεων που προσφέρει ο κλάδος μας προς τους ασθενείς, τα συστήματα και τους φορείς υγείας είναι υψηλής σημασίας και δεν θα πρέπει να παραβλέπεται.

Επιθυμούμε με  τις εποικοδομητικές προτάσεις που έχουμε κάνει,  να συμβάλουμε με τον καλύτερο τρόπο, στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας και του κανονιστικού πλαισίου του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.

Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων