Η προχειρότητα με την οποία σχεδιάζονται νόμοι και κανονισμοί στην Αριστοτέλους είναι δεδομένη, με τελευταίο παράδειγμα τον νέο ΕΚΠΥ.
Ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παρόχων Υγείας προβλέπει πλέον την ενοικίαση κι όχι την αγορά ορισμένων αναπνευστικών συσκευών, όμως χωρίς να είναι έτοιμο το σύστημα του ΕΟΠΥΥ και χωρίς να έχουν οριστεί τιμές ενοικίασης.
Έτσι χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν μπορούν να προμηθευτούν αναπνευστικές συσκευές καθώς οι πάροχοι δεν μπορούν να εκτελέσουν καμία γνωμάτευση.
Το σύστημα του ΕΟΠΥΥ δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ενώ δεν έχει γίνει ούτε διαβούλευση με τους παρόχους για τις τιμές για την ενοικίαση των συσκευών. Έτσι οι ασθενείς δεν μπορούν να προμηθευτούν συσκευές, καθώς για την ενοικίαση δεν έχει ανοίξει το σύστημα ενώ η αγορά δεν αποζημιώνεται.
Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει τι θα κάνουν οι ασθενείς, για να προμηθευτούν αναπνευστικές συσκευές για όσο διάστημα ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να προσαρμοστεί με έναν νόμο που το Υπουργείο Υγείας έθεσε σε ισχύ την 1η Νοέμβρη.
«Οι αναπνευστικές συσκευές είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής. Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζεις έναν κανονισμό και να γίνονται όλα αυθαίρετα. Ούτε διαβούλευση να γίνεται με τους παρόχους, όπως ορίζει ο νόμος, ούτε όμως να υπάρχει και μέριμνα για τις ανάγκες των ασθενών. Αυτή τη στιγμή οι εταιρίες δεν μπορούν να εκτελέσουν γνωματεύσεις, γιατί η πώληση είναι παράνομη και η ενοικίαση αδύνατη! Το υπουργείο Υγείας κατάφερε να αφήσει ξεκρέμαστους τους ασθενείς», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΠΥ. , Γεώργιος Βιδάλης.
Οι τιμές ενοικίασης θα πρέπει να περάσουν από διαβούλευση, στη συνέχεια να εγκριθούν από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και μετά να δημοσιοποιηθούν σε ΦΕΚ. Αυτή η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον μια εβδομάδα, στην διάρκεια της οποίας οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας τονίζει ότι ουδέποτε έγινε διαβούλευση με τους παρόχους για τον νέο ΕΚΠΥ, ενώ ακόμη και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι τιμές ενοικίασης των αναπνευστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό κατέθεσε και αίτημα για παράταση εφαρμογής του νέου ΕΚΠΥ, δεδομένου ότι το σύστημα του ΕΟΠΥΥ δεν είναι έτοιμο, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο Υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: Healthpharma.gr

image_print