ΕΒΕΑ: Ίδρυση Forum Ιατροτεχνολογικών προϊόντων και εξοπλισμού

Μετά από πρόσκληση της Προέδρου του ΕΒΕΑ κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη αναφορικά με την ίδρυση  “FORUM Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Εξοπλισμού”, προς τους εκπροσώπους των πέντε συλλόγων του κλάδου, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνται στην ιατροτεχνολογία. 

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στη σημασία της ανάδειξης της συμβολής του κλάδου στην οικονομία και την απασχόληση, καθώς και ενημέρωση για την εξελισσόμενη καταγραφή των άνω των χιλίων επιχειρήσεων του κλάδου. 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου στο εμπόριο, την παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυσχέρειες που περιορίζουν την ανάληψη νέων παραγωγικών πρωτοβουλιών και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας. 

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κυρία Σοφία Κουνενάκη  Εφραίμογλου  εξέφρασε  την πρόθεση του Επιμελητηρίου να συμβάλει στην άμβλυνση των εμποδίων και να ενθαρρύνει κάθε νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία, ενώ από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η δημιουργική διάθεση συνεργασίας για την εξέλιξη των σκοπών του FORUM με επίκεντρο τις επιχειρήσεις. 

Συμμετείχαν:

Από το Διοικητικό Προεδρείο του FORUM ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ: Ο κος Μπεκυράς Ανδρέας, ο κος Λαμπρόπουλος Χάρης, ο κος Λεούσης Ανδρέας.

Από τον ΣΕΙΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιολογικών Προϊόντων), ο πρόεδρος του ΔΣ κος Νίκας Δημήτριος.

Από τον ΠΑΣΥΠΥ (Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας) ο Πρόεδρος του ΔΣ κος Βιδάλης Γεώργιος και ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ κος Θεοφανίδης Ιωάννης.

Από τον ΠΑΣΥΠΟΥ (Πανελλήνιος Σύλλογος  Προμηθευτών Ορθοπαιδικού Υλικού) ο Πρόεδρος του ΔΣ κος Μπεκυράς Ανδρέας και ο ΓΓ κος Πολιτόπουλος Αναστάσιος.

Από τον ΠΑΣΥΠΙΕ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών) ο Πρόεδρος του ΔΣ κος Επιφάνης Ευάγγελος και ο ΓΓ κος Κανελλόπουλος Δημήτριος.

Από τον ΠΣΑΠΟ (Πανελλήνιος Σύλλογος Αδειούχων Προθετικών Ορθωτικών) ο Πρόεδρος του ΔΣ κος Παπουτσής Γεώργιος και η κα Χρονοπούλου Ελένη.

Συμμετείχαν επίσης στελέχη  των αρμοδίων τμημάτων του ΕΒΕΑ.




Ετήσια Γενική Συνέλευση και Νέο Δ.Σ. στον ΠΑΣΥΠΥ

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 12.30 πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Αthens Marriott η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Υγείας.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. είναι:

1.Απολογισμός πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου
2. Διοικητικός απολογισμός διαχειριστικής περιόδου 1/1/2021 – 31/12/2021.
3. Έγκριση Οικονομικού απολογισμού, ισολογισμού & έκθεσης Ελεγκτικής επιτροπής έτους 2021
4. Έγκριση Ετήσιου Προϋπολογισμού εσόδων & εξόδων έτους 2022
5. Αρχαιρεσίες – Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά την εκλογική διαδικασία στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΠΥ, αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό   Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τα εξής μέλη:

  • Πρόεδρος:Γεώργιος Βιδάλης
  • Αντιπρόεδρος:  Ιωάννης Θεοφανίδης
  • ΓραμματέαςΓεώργιος Κουτρούμπας
  • ΤαμίαςΒάϊος Βαϊδούλης
  • ΜέλοςΚωνσταντίνος Λεμονής

 

  • Αναπληρωματικό μέλος στα Αναπνευστικά:  Γεροντόπουλος Χαράλαμπος 
  • Αναπληρωματικό μέλος στα ΟρθοπεδικάΣταυρακάκης Βασίλειος



Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΥΠΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά την εκλογική διαδικασία στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΠΥ, αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τα εξής μέλη:

Πρόεδρος:Γεώργιος Βιδάλης

Αντιπρόεδρος:  Ιωάννης Θεοφανίδης

ΓραμματέαςΓεώργιος Κουτρούμπας

ΤαμίαςΒάϊος Βαϊδούλης

ΜέλοςΚωνσταντίνος Λεμονής

 

Αναπληρωματικό μέλος στα Αναπνευστικά:  Γεροντόπουλος Χαράλαμπος

Αναπληρωματικό μέλος στα ΟρθοπεδικάΣταυρακάκης Βασίλειος

 




Συνέντευξη Γ. Βιδάλης: Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Συνέντευξη του Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Υγείας κ. Γιώργου Βιδάλη στην ιστοσελίδα ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Ποιό κατά τη γνώμη σας αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα που πλήττει τον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων;

Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου αυτόματων επιστροφών clawback αποτελεί το πιο μεγάλο αγκάθι στον κλάδο, αλλά και άμεσο κίνδυνο για την κάλυψη των ασθενών με ιατροτεχνολογικά προϊόντα, κυρίως οξυγόνο και συσκευές οξυγονοθεραπείας.

Η τεράστια επιβάρυνση των εταιριών παρόχων με το clawback του ΕΟΠΥΥ σε συνάρτηση βέβαια και με τις δαπάνες που χρειάστηκαν να γίνουν λόγω της πανδημίας και ξεπέρασαν κατά πολύ τον προϋπολογισμό (ο οποίος παραμένει σταθερός) έχει οδηγήσει τις εταιρείες μας σε πλήρες αδιέξοδο. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερη με την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την προείσπραξη του clawback, παρά τις επαναλαμβανόμενες ενστάσεις

Δυστυχώς δεν λήφθηκαν υπόψιν οι θέσεις και προτάσεις μας και βρισκόμαστε σήμερα στη δύσκολη θέση να πρέπει να ανταποκριθούμε στις δυσθεώρητες οικονομικές απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ, ταυτόχρονα με την τεράστια αύξηση ζήτησης προϊόντων λόγω της πανδημίας.

Έτσι, είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ, ο κίνδυνος της μη βιωσιμότητας των εταιριών μας και πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε αδυναμία εξυπηρέτησης ασθενών του ΕΟΠΥΥ με οξυγόνο και συσκευές οξυγονοθεραπείας. Να σημειώσω σ’ αυτό το σημείο, ότι παρά τις εξοντωτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δεν αφήσαμε ούτε έναν ασθενή ακάλυπτο, σταθήκαμε σταθερά δίπλα σε ασθενείς και νοσοκομεία σε όλη την περίοδο της πανδημίας, μέχρι και σήμερα.

Τι έχει προτείνει ο ΠΑΣΥΠΥ για την επίλυσή του; Έχετε κάνει σχετικές προτάσεις στα αρμόδια όργανα;

Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στον ΕΟΠΥΥ όχι μόνο για το clawback αλλά και για άλλα μεγάλης σημασίας θέματα, που απασχολούν τον κλάδο μας, όπως το μειωμένο ΦΠΑ, η διακίνηση του οξυγόνου, οι αλλαγές στον ΕΚΠΥ κ.α.  Τα τελευταία χρόνια ζητούμε επιμόνως την κατάργηση του clawback και πλέον την αναστολή της προείσπραξης, αλλά και την αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε να εξισορροπηθούν οι δαπάνες και να καταφέρουμε να ανακάμψουμε. Γνώμονας για τις δράσεις και τις ενστάσεις μας η υπεύθυνη και συνεπής ανταπόκριση στις ανάγκες των ασθενών πρώτα απ’ όλα, και τις οικονομικές υποχρεώσεις κατά δεύτερον.

Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της απάτης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, που προκάλεσε ζημιά άνω των 5 εκατ. ευρώ στον οργανισμό τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του ΕΟΠΥΥ;

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ΕΟΠΥΥ  θα πρέπει να προχωρά σε άμεση καταγγελία της σύμβασης με τον πάροχο, όταν ο αριθμός των συνταγογραφήσεων είναι τέτοιος που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ανάγκη του ασθενή, κι όχι να εξακολουθεί ο πάροχος να συνεργάζεται με τον ΕΟΠΥΥ.
Είναι αδιανόητο, το δημόσιο να στρέφεται κατά εταιρειών ή προσώπων για κακουργήματα και την ίδια ώρα να συνεχίζει τη συνεργασία σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.
Επιπλέον, θεωρούμε πολύ σημαντικό το να συνδέονται οι ασθενείς με την θεραπεία, ενώ επικροτούμε την τελευταία ρύθμιση που έγινε, και αποστέλλεται πλέον SMS στους ασθενείς για τα συνταγογραφηθέντα προϊόντα τους. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τέτοιες λύσεις θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του ΕΟΠΥΥ.

 Έχετε επισημάνει ότι το χρηματικό ποσό που καταχράστηκαν οι επιτήδειοι, θα καταβληθεί από τους παρόχους, ως υποχρεωτική επιστροφή (clawback), λόγω υπερβάλλουσας δαπάνης σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Έχετε κάνει κάτι για το ζήτημα αυτό;

Δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται, θα επιβαρύνει όλους εμάς. Πρέπει να γίνει σαφές, πως η περίπτωση αυτή, δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση τον Σύλλογό μας, θεωρώ ότι αποτελεί μία πολύ μικρή μειοψηφία.
Βεβαίως, έχουμε κατ’ επανάληψη χτυπήσει τις πόρτες του ΕΟΠΥΥ αλλά και του Υπουργείου Υγείας, χωρίς δυστυχώς μέχρι στιγμής να υπάρχει ανταπόκριση.

Σαν Σύλλογος, θεωρούμε ότι θα  πρέπει να ισχύσει η αρχή της συνυπευθυνότητας. Δηλαδή η όποια υπέρβαση γίνεται, να καλύπτεται κατά 50% από τον ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας ότι έχει γίνει πλημμελής ο έλεγχος για την καταπολέμηση ενδεχόμενης υπερσυνταγογράφησης, και το υπόλοιπο 50% οι εταιρίες, αν υποθέσουμε ότι κάποιες απ’ αυτές δημιουργούν προκλητή ζήτηση.

Ωστόσο πάγια θέση μας παραμένει η πλήρης κατάργηση του clawback. Για τη δικαιολογία που χρησιμοποιεί το κράτος προκειμένου να επιβάλει το clawback, θα μπορούσε, όπου μπορεί να αποδείξει προκλητή ζήτηση, να καταγγέλλει αμέσως τη σύμβαση. Αντί να κάνει αυτό,  τιμωρεί τους έντιμους επαγγελματίες μοιράζοντας σε αυτούς το ποσό της όποιας προκλητής ζήτησης ή της όποιας πραγματικής ζήτησης  δεν μπόρεσε να προβλέψει σωστά στον προϋπολογισμό.

Είμαστε υπέρ της άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, ώστε αυτά τα ποσά να εξαιρεθούν και βέβαια, να γίνει τροποποίηση του νόμου ώστε να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού, ειδάλλως θα έρθουμε αντιμέτωποι με το κλείσιμο πολλών εταιριών

Τι πιστεύετε ότι θα πράξει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας; Έχετε μιλήσει με τον νέο Υπουργό;

Ελπίζουμε πραγματικά, ότι η νέα διοίκηση θα ενσκήψει στα θέματα του κλάδου μας και θα μπορέσουμε να βρούμε τις απαιτούμενες λύσεις για την επιβίωση των εταιριών μας και την ανεμπόδιστη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Είπατε ότι οι εταιρίες σας αντιμετωπίζουν κίνδυνο βιωσιμότητας. Πόσες εταιρίες βρίσκονται σε αυτή τη θέση και θεωρείτε ότι αυτό δημιουργεί κίνδυνο για τους ασφαλισμένους ασθενείς;

Θεωρούμε ότι περίπου 8 στις 10 εταιρίες αντιμετωπίζουν κίνδυνο λουκέτου.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσω ότι  οι εταιρίες μας εξυπηρετούν και κατ’ οίκον με υπαλλήλους που έθεσαν εαυτόν σε κίνδυνο την περίοδο της πανδημίας, καθώς επισκέπτονταν και ασθενείς με κορωνοϊό. Δεν κάναμε όμως πίσω, γιατί πάνω απ’ όλα για όλο τον κλάδο μας, η μεγαλύτερη αξία δίνεται στην ανθρώπινη ζωή. Δεν θέλουμε όμως αυτό να σημαίνει και τον δικό μας θάνατο και φοβόμαστε ότι τελικά δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις τεράστιες ανάγκες σε οξυγόνα και συσκευές οξυγονοθεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για τους ασφαλισμένους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ,  είναι φανερό ότι θα καταστεί δύσκολο το να βρίσκουν τα προϊόντα που χρειάζονται για την θεραπεία τους.  Το να βρίσκει ο ασθενής προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του και την μακρόχρονη διαβίωσή του.  Επιπλέον, δεν θα μπορούν να έχουν την φροντίδα στο σπίτι αλλά και την παροχή οξυγόνου στο σπίτι σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Ειδικά για την οξυγονοθεραπεία ή για όσους έχουν μηχανική υποστήριξη αναπνοής, όπου η ζωή του ασθενή εξαρτάται από τη λειτουργία μηχανημάτων οφείλουμε να έχουμε την παρεχόμενη υπηρεσία.

Η συμβολή των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, υπηρεσιών αλλά και λύσεων που προσφέρει ο κλάδος μας προς τους ασθενείς, τα συστήματα και τους φορείς υγείας είναι υψηλής σημασίας και δεν θα πρέπει να παραβλέπεται.

Επιθυμούμε με  τις εποικοδομητικές προτάσεις που έχουμε κάνει,  να συμβάλουμε με τον καλύτερο τρόπο, στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας και του κανονιστικού πλαισίου του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.

https://kourdistoportocali.com/ipeople/health/to-asfyktiko-clawback-kovei-to-oxygono-ton-etairion-iatrotechnologikon-proionton-2/?fbclid=IwAR35_-kDoS0D3Zf0sKgrL9upgBewBvaZjM9pTsyADVBjOYlphrRE6coKpP0

 




Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιριών ιατροτεχνολογικων προϊόντων

 

«Με μια νέα αιφνιδιαστική κίνηση ο ΕΟΠΥΥ προκαλεί σημαντικές δυσλειτουργίες στην ομαλή δραστηριότητα των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, οι οποίες ακόμη προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Η απόφαση του οργανισμού να επιβάλλει την προείσπραξη –  και μάλιστα σε ποσοστό 70% – της επικείμενης υπέρβασης δαπάνης (clawback) του 2021 για ιατροτεχνολογικά, οδηγεί σε αδιέξοδο τις  εταιρίες – παρόχους του κλάδου».

Τα παραπάνω καταγγέλλει o Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας, τονίζοντας ότι: «Όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις μετά και την καθιέρωση του μέτρου του clawback από το 2017 και χωρίς καμία αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ούτε κατά την περίοδο της πανδημίας,  όπως έγινε σε άλλους πληττόμενους φορείς. Πλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει λουκέτο σε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Αν λοιπόν συνεχιστεί αυτή η αδιάλλακτη πολιτική αφαίμαξης των επιχειρήσεων, δεν θα υπάρξουν μόνο δραματικές συνέπειες στην υγιή επιχειρηματικότητα του κλάδου των προμηθευτών υγείας, αλλά θα υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.

Οι εταιρίες του κλάδου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και βάζοντας την υγεία πάνω απ’ όλα, κάλυψαν και συνεχίζουν να καλύπτουν με προϊόντα, τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας, τους ασθενείς καθώς και τα κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία κ.α.),  χωρίς ελλείψεις ή προβλήματα τις ανάγκες τους,  παρά τις διαρκείς αυξήσεις στο κόστος των προϊόντων (π.χ. το κόστος των μεταφορικών αυξήθηκε κατά 300%)».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας δηλώνει πως πλέον είναι πέραν των δυνατοτήτων των εταιριών-παρόχων να ανταπεξέλθουν, στα υπέρογκα ποσά που προκύπτουν από το clawback.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Βιδάλης:

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι το τελικό χτύπημα από την Πολιτεία, που εξωθεί τις εταιρίες μας πέρα από τα όριά τους, με άμεσο τον κίνδυνο αδυναμίας παροχής προϊόντων οξυγονοθεραπείας στους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ».

 Ο Σύλλογος ζητά άμεσα από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  και τον ΕΟΠΥΥ:

  • Να αποσύρει την απόφαση για την προκαταβολική είσπραξη του clawback (υπ. αριθμ. 21248/12.8.21 «Έναρξη της διαδικασίας μηνιαίας προείσπραξης έτους 2021 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 72 του Ν. 4812/21 (ΦΕΚ Α’/110)
  • Να αυξήσει τον προϋπολογισμό που αφορά τις Κατηγορίες του κλάδου.

 

 

 

 

Δελτίο Τύπου ΠΑΣΥΠΥ 02.09.2021




Ο Πρόεδρος Γ. Βιδάλης στο healthweb: Η Ζημιά των 5 εκατ.€ από απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ να μην επιβαρύνει τις Υγιείς εταιρείες

Ο κ.  Γιώργος Βιδάλης πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ),  μίλησε στην εκπομπή Opinion Health, με την Νικολέτα Ντάμπου για την οικονομική ζημιά των 5 εκατ.  €  που υπέστη ο ΕΟΠΥΥ από ψεύτικες συνταγογραφήσεις , τονίζοντας ότι  το πόσο αυτό δεν θα πρέπει να  επιβαρύνει τις Υγιείς εταιρείες με clawback . Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ και τα αιτήματα των εταιριών προς την ηγεσία του  Υπουργείου Υγείας αλλά και για την στήριξη που προσφέρουν στους ασθενείς .

 

Δείτε τη συνέντευξη: 

 

Δείτε το σχετικό άρθρο:

Η ζημιά των 5 εκατομμυρίων ευρώ από την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ να μην επιβαρύνει τις υγιείς εταιρίες- παρόχους“.

 

 




ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.: Η κλοπή των €5 εκατ. στον ΕΟΠΥΥ να μην γίνει clawback που θα επωμισθούν οι εταιρείες-πάροχοι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.: Η κλοπή των €5 εκατ. στον ΕΟΠΥΥ  να μην γίνει clawback
που θα επωμισθούν οι εταιρείες-πάροχοι

Μέσα από την πρόσφατη αποκάλυψη της μεγάλης απάτης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, που προκάλεσε ζημιά άνω των  5 εκατομμυρίων ευρώ στον οργανισμό, φάνηκε ξεκάθαρα, αυτό που υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.)  εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή, το πόσο διάτρητο είναι το σύστημα και όποιος κλέβει αυξάνει το  clawback, το οποίο ήδη έχει οδηγήσει τις εταιρείες – παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε δεινή θέση.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ. κ. Γιώργος Βιδάλης:  «Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό που αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις τόσο της Αστυνομίας όσο και της προέδρου του ΕΟΠΥΥ, ότι όποιος κλέβει ουσιαστικά ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο.

Δυστυχώς, όποιος κλέβει ζημιώνει τις εταιρείες –  παρόχους. Και αυτό γιατί  το χρηματικό ποσό που καταχράστηκαν οι επιτήδειοι, θα καταβληθεί από εμάς τους παρόχους, ως υποχρεωτική επιστροφή (clawback), λόγω υπερβάλλουσας δαπάνης σε σχέση με τον προϋπολογισμό.  Στην ουσία δηλαδή, οποίος κλέβει επιβαρύνει το ποσό του clawback  που πληρώνουμε οι εταιρείες  και για αυτό το λόγο θα πρέπει άμεσα η πολιτεία να αποσύρει αυτό το άδικο και αναποτελεσματικό σύστημα των επιστροφών»

Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ. έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη, τόσο από την Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ όσο και από τις σημερινές αλλά και προηγούμενες διοικήσεις του Υπουργείου Υγείας την κατάργηση του clawback, και την ενίσχυση του προϋπολογισμού. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, και παρά την αύξηση των αναγκών σε συσκευές οξυγοθεραπείας λόγω της πανδημίας, δεν υπήρξε κάποια απάντηση από τους ιθύνοντες, παρά τις υποσχέσεις στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην επιβίωση των εταιρειών του κλάδου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

«Ο κίνδυνος κλεισίματος των εταιρειών μας, είναι πλέον ορατός. Καλούμε την Πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, να ενσκύψει στο πρόβλημα του clawback, αφού πλέον είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή των εταιριών μας και κατ’ επέκταση για την  απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ασθενών», τονίζει ο κ. Γ.Βιδάλης




Ο ΠΑΣΥΠΥ αρωγός στην καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την “απάτη μαμούθ” σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.) καταδικάζει και στηλιτεύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τέτοιες δράσεις απ’ όπου και αν προέρχονται και δηλώνει κατηγορηματικά, ότι σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τον κλάδο, τα μέλη του οποίου – εταιρείες πάροχοι ιατροτεχνολογικών προϊόντων υγείας  – παραμένουν αταλάντευτα δίπλα στον ασθενή, ακόμα και στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος επισημαίνει:

«Ήμασταν και παραμένουμε πάντοτε δίπλα στην Πολιτεία, στο Υπουργείο Υγείας  και στον  Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως αρωγοί για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων, με όλα τα μέλη μας για οτιδήποτε χρειαστεί ο οργανισμός, ώστε να ανακουφιστούμε επιτέλους από τέτοιου είδους κυκλώματα που εκμεταλλεύονται καταστάσεις αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και επιβαρύνοντας όλους τους συμβεβλημένους παρόχους με δυσβάσταχτο clawback.

Ζητούμε τόσο από τον Υπουργό Υγείας όσο και από την πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την παραδειγματική τιμωρία όσων λειτούργησαν εις βάρος του Οργανισμού αλλά και κατ’ επέκταση εις βάρος όλων των υγειών  παρόχων υγείας, που δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης των εταιρειών τους, έχοντας ως κύριο μέλημα την υγεία των ασθενών ασφαλισμένων του οργανισμού».




Συμμετοχή του ΠΑΣΥΠΥ στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ.Υγείας στη Βουλή

Μετά από πρόσκληση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΥ, κ. Γιώργος Βιδάλης, παρέθεσε τις θέσεις του Συλλόγου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, κατά την οποία συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση της από 24.3.2021 τροποποίησης της από 3.2.2020 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο I [Παράρτημα 5 του ν. 4564/2018] και της από 13.5.2021 τροποποίησης της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς  μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και των παραρτημάτων της, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις».




Συνάντηση του ΠΑΣΥΠΥ με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Σε θετικό  κλίμα πραγματοποιήθηκε  την Τρίτη 30/7/19 η πρώτη συνάντηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.) με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν  ο Υπουργός Υγείας κ.Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης και το Δ.Σ. του ΠΑΣΥΠΥ κ.κ. Γιώργος Βιδάλης – Πρόεδρος, Κων/νος Λεμονής – Αντιπρόεδρος, Βάϊος Βαϊδούλης – Ταμίας.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΠΥ ενημέρωσαν τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συνολικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από το Υπουργείο, με προεξέχον θέμα αυτό των υποχρεωτικών επιστροφών – Claw back. Ο Υπουργός απάντησε ότι για τον φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ήδη εκτελεστεί, δεν μπορεί να γίνει κάτι, όμως υποσχέθηκε ότι στο επόμενο διάστημα, το Υπουργείο θα δουλέψει προς την κατεύθυνση να μειωθεί το claw back.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι  θα υπάρξουν άμεσες και συνεχείς επαφές για να ξεκινήσει ένας αποδοτικός διάλογος, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα θέματα που χρονίζουν και δημιουργούν μεγάλες δυσλειτουργίες στις εταιρείες και στους ασθενείς.

Στο τέλος της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΠΥ παρέδωσαν στον Υπουργό τις συνολικές προτάσεις για τον κλάδο.

Οι εταιρείες – μέλη του ΠΑΣΥΠΥ υποστηρίζουν χιλιάδες ασθενείς και βασικός τους στόχος είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, σύγχρονων τεχνολογικά προϊόντων και αποδοτικών λύσεων για τον ασθενή.




Συνάντηση του Δ.Σ. του ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ. με τον Υπουργό Υγείας

Την Τρίτη 8 Ιανουαρίου, μέλη του Δ.Σ. του ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ. επισκέφθηκαν τον υπουργού Υγείας κ. Ξανθό, στον οποίο είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι και ειδικότερα :
– Το άρθρο 61 το οποίο θα οδηγήσει σε ανεπάρκεια ειδών και σε ορθοπεδικά και σε αναπνευστικά είδη, απαραίτητα για τις θεραπείες των ασφαλισμένων
– Τις πολύ χαμηλές τιμές αποζημίωσης για ορισμένα είδη (αναπνευστήρας κ.α.)
– Το θέμα της εφαρμογής του clawback άλλοτε σε παρόχους άλλοτε σε εισαγωγείς και εξαιρώντας τα φαρμακεία, κάτι το οποίο θεωρούμε και άδικο και παράνομο

Επίσης αναφορά έγινε σε προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στον νέο ΕΚΠΥ και οδηγούν καθημερινά περιπτώσεις στο Α.Υ.Σ.




«Με λουκέτο απειλούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις εξαιτίας του clawback»

Οικονομική ασφυξία προκαλούν τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν ως clawback, εκατοντάδες ελληνικές εταιρίες, ιατροτεχνολογικών προϊόντων.  Το υπουργείο Υγείας  με τον προσδιορισμό των κλειστών προϋπολογισμών, επιβάλλει clawback σε ποσοστά μη απορροφήσιμα από τους παρόχους.

Ενώ ο ΕΟΠΥΥ την Παρασκευή το πρωί 15 Ιουνίου παρουσία του ΠΑΣΥΠΥ, και άλλων συλλόγων, διαβεβαίωνε τους παρόχους για επιβολή clawback στον εισαγωγέα, έβγαλε στη συνέχεια ανακοίνωση  για το clawback στους παρόχους, που φέρει ημερομηνία 11 Ιουνίου!!! Γνώριζαν δηλαδή τα στελέχη επί μέρες τι θα συμβεί και παραπλανούσαν σκοπίμως τους παρόχους.

Τους τελευταίους μήνες σε σειρά επισκέψεων των μελών του Δ.Σ του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Υγείας,  προκειμένου να μάθουμε πως διαμορφώθηκαν οι δαπάνες του 2017, η διοίκηση του οργανισμού δεν έδωσε ποτέ τα στοιχεία – τα οποία ούτε και σήμερα δεν έχουν ανακοινώσει- προφανώς για να είναι δυνατόν το «μαγείρεμα» κατά το δοκούν!

Οι εταιρείες θα έπρεπε να γνωρίζουν εδώ και έξι μήνες το ύψος που αναλογεί, ώστε να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους

«Έχουμε προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την εξεύρεση λύσης και έχουμε εξαντλήσει κάθε μέσο για να μας δοθούν τα στοιχεία. Μάλιστα ο Σύλλογος μας από την αρχή πρότεινε και μειώσεις στις τιμές, ώστε να μην χρειαστεί clawback και να προστατευθούν οι επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ προτίμησαν το εκδικητικό μέσο του Clawback με μεγάλο κίνδυνο, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.ΠΥ.), κ. Γεώργιος Βιδάλης.

Tο ανεξέλεγκτο clawback δημιουργεί θέματα βιωσιμότητας για τις εταιρίες του κλάδου, αν δε συνυπολογιστεί και το rebate οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του κλάδου είναι δυσοίωνες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις – κυρίως οι μικρότερες-  δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το βάρος αυτό και θα αναγκαστούν κλείσουν ή να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά

Πρόκειται για επιχειρήσεις που άντεξαν τα χρόνια της κρίσης και με δυσκολία διατήρησαν και διασφάλισαν χιλιάδες θέσεις εργασίες. Όμως η πολιτική του clawback καθιστά αρκετές  από αυτές μη βιώσιμες. Μάλιστα πολλές από αυτές εδρεύουν στα νησιά και στην περιφέρεια και οι  συνέπειες θα είναι μεγάλες, στις τοπικές κοινωνίες.

«Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν ελλείψεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς αρκετές εταιρείες θα αναγκαστούν να αποσύρουν προϊόντα (κωδικούς) από την αγορά, σε μια προσπάθεια να καταστούν και πάλι βιώσιμες. Αυτό όμως θέτει σε κίνδυνο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφού χιλιάδες ασθενείς ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΠΥ.

 




Tο Δ.Σ. του ΠΑΣΥΠΥ με τον Υπουργό Υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλο Πολάκη, είχε την Πέμπτη 31 Μαΐου, το  διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Υγείας.

Συζητήθηκε εκτενώς  το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών και της επιβολής clawback που αφορά το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων του κλάδου. Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΠΥ. Γεώργιος Βιδάλης, τόνισε στον υπουργό την ανάγκη ενίσχυσης του προϋπολογισμού για τα αναπνευστικά και ορθοπεδικά προϊόντα. Συζητήθηκαν επίσης οι  σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει για εκατοντάδες επιχειρήσεις η επιβολή clawback, κυρίως αν αυτό κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

Δεδομένου ότι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα με τον καθορισμός του ύψους του τρόπου αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, ο πρόεδρος του Συλλόγου,  επεσήμανε στον κ. Πολάκη ότι η αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων διαφέρει κατά πολύ με εκείνη του φαρμάκου. Συνεπώς , δεν μπορούν οι πάροχοι να δηλώνουν τις τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς του συγκεκριμένου είδους με τις οποίες αυτό κοστολογείται εντός της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, όπως συμβαίνει με τα φάρμακα.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εξήγησαν στον αρμόδιο υπουργό ότι η αγορά των  ιατροτεχνολογικών προϊόντων δεν υπόκειται στους ίδιους κανόνες, ενώ είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο και ταυτόσημα δίκτυο πωλήσεων, ο κατασκευαστής δεν ορίζει την τελική τιμή του προϊόντος μέχρι τον καταναλωτή,   υπάρχουν διαφορές στη συσκευασία και στην τιμή δεν καθορίζεται αν περιλαμβάνονται  ή όχι  οι υπηρεσίες παροχής.

Σαφέστατα  δε, δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους για κάθε μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας.  Συνεπώς δεν μπορούν σε καμία περίπτωση τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα να ενταχθούν στην ίδια πολιτική που ισχύει  για την αποζημίωση του φαρμάκου.

Παρατέθηκαν στον κ. Πολάκη οι  προτάσεις του Συλλόγου, τις οποίες και άκουσε με ενδιαφέρον.

Στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις με στελέχη της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Παρόχων Υγείας βρίσκονται σε συνεχή επαφή τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και με στελέχη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη του.