Συνάντηση του ΠΑΣΥΠΥ με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Σε θετικό  κλίμα πραγματοποιήθηκε  την Τρίτη 30/7/19 η πρώτη συνάντηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.) με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν  ο Υπουργός Υγείας κ.Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης και το Δ.Σ. του ΠΑΣΥΠΥ κ.κ. Γιώργος Βιδάλης – Πρόεδρος, Κων/νος Λεμονής – Αντιπρόεδρος, Βάϊος Βαϊδούλης – Ταμίας.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΠΥ ενημέρωσαν τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συνολικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από το Υπουργείο, με προεξέχον θέμα αυτό των υποχρεωτικών επιστροφών – Claw back. Ο Υπουργός απάντησε ότι για τον φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ήδη εκτελεστεί, δεν μπορεί να γίνει κάτι, όμως υποσχέθηκε ότι στο επόμενο διάστημα, το Υπουργείο θα δουλέψει προς την κατεύθυνση να μειωθεί το claw back.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι  θα υπάρξουν άμεσες και συνεχείς επαφές για να ξεκινήσει ένας αποδοτικός διάλογος, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα θέματα που χρονίζουν και δημιουργούν μεγάλες δυσλειτουργίες στις εταιρείες και στους ασθενείς.

Στο τέλος της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΠΥ παρέδωσαν στον Υπουργό τις συνολικές προτάσεις για τον κλάδο.

Οι εταιρείες – μέλη του ΠΑΣΥΠΥ υποστηρίζουν χιλιάδες ασθενείς και βασικός τους στόχος είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, σύγχρονων τεχνολογικά προϊόντων και αποδοτικών λύσεων για τον ασθενή.
Συνάντηση του Δ.Σ. του ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ. με τον Υπουργό Υγείας

Την Τρίτη 8 Ιανουαρίου, μέλη του Δ.Σ. του ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ. επισκέφθηκαν τον υπουργού Υγείας κ. Ξανθό, στον οποίο είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι και ειδικότερα :
– Το άρθρο 61 το οποίο θα οδηγήσει σε ανεπάρκεια ειδών και σε ορθοπεδικά και σε αναπνευστικά είδη, απαραίτητα για τις θεραπείες των ασφαλισμένων
– Τις πολύ χαμηλές τιμές αποζημίωσης για ορισμένα είδη (αναπνευστήρας κ.α.)
– Το θέμα της εφαρμογής του clawback άλλοτε σε παρόχους άλλοτε σε εισαγωγείς και εξαιρώντας τα φαρμακεία, κάτι το οποίο θεωρούμε και άδικο και παράνομο

Επίσης αναφορά έγινε σε προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στον νέο ΕΚΠΥ και οδηγούν καθημερινά περιπτώσεις στο Α.Υ.Σ.
«Με λουκέτο απειλούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις εξαιτίας του clawback»

Οικονομική ασφυξία προκαλούν τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν ως clawback, εκατοντάδες ελληνικές εταιρίες, ιατροτεχνολογικών προϊόντων.  Το υπουργείο Υγείας  με τον προσδιορισμό των κλειστών προϋπολογισμών, επιβάλλει clawback σε ποσοστά μη απορροφήσιμα από τους παρόχους.

Ενώ ο ΕΟΠΥΥ την Παρασκευή το πρωί 15 Ιουνίου παρουσία του ΠΑΣΥΠΥ, και άλλων συλλόγων, διαβεβαίωνε τους παρόχους για επιβολή clawback στον εισαγωγέα, έβγαλε στη συνέχεια ανακοίνωση  για το clawback στους παρόχους, που φέρει ημερομηνία 11 Ιουνίου!!! Γνώριζαν δηλαδή τα στελέχη επί μέρες τι θα συμβεί και παραπλανούσαν σκοπίμως τους παρόχους.

Τους τελευταίους μήνες σε σειρά επισκέψεων των μελών του Δ.Σ του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Υγείας,  προκειμένου να μάθουμε πως διαμορφώθηκαν οι δαπάνες του 2017, η διοίκηση του οργανισμού δεν έδωσε ποτέ τα στοιχεία – τα οποία ούτε και σήμερα δεν έχουν ανακοινώσει- προφανώς για να είναι δυνατόν το «μαγείρεμα» κατά το δοκούν!

Οι εταιρείες θα έπρεπε να γνωρίζουν εδώ και έξι μήνες το ύψος που αναλογεί, ώστε να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους

«Έχουμε προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την εξεύρεση λύσης και έχουμε εξαντλήσει κάθε μέσο για να μας δοθούν τα στοιχεία. Μάλιστα ο Σύλλογος μας από την αρχή πρότεινε και μειώσεις στις τιμές, ώστε να μην χρειαστεί clawback και να προστατευθούν οι επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ προτίμησαν το εκδικητικό μέσο του Clawback με μεγάλο κίνδυνο, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.ΠΥ.), κ. Γεώργιος Βιδάλης.

Tο ανεξέλεγκτο clawback δημιουργεί θέματα βιωσιμότητας για τις εταιρίες του κλάδου, αν δε συνυπολογιστεί και το rebate οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του κλάδου είναι δυσοίωνες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις – κυρίως οι μικρότερες-  δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το βάρος αυτό και θα αναγκαστούν κλείσουν ή να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά

Πρόκειται για επιχειρήσεις που άντεξαν τα χρόνια της κρίσης και με δυσκολία διατήρησαν και διασφάλισαν χιλιάδες θέσεις εργασίες. Όμως η πολιτική του clawback καθιστά αρκετές  από αυτές μη βιώσιμες. Μάλιστα πολλές από αυτές εδρεύουν στα νησιά και στην περιφέρεια και οι  συνέπειες θα είναι μεγάλες, στις τοπικές κοινωνίες.

«Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν ελλείψεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς αρκετές εταιρείες θα αναγκαστούν να αποσύρουν προϊόντα (κωδικούς) από την αγορά, σε μια προσπάθεια να καταστούν και πάλι βιώσιμες. Αυτό όμως θέτει σε κίνδυνο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφού χιλιάδες ασθενείς ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΠΥ.

 
Tο Δ.Σ. του ΠΑΣΥΠΥ με τον Υπουργό Υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλο Πολάκη, είχε την Πέμπτη 31 Μαΐου, το  διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Υγείας.

Συζητήθηκε εκτενώς  το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών και της επιβολής clawback που αφορά το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων του κλάδου. Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΠΥ. Γεώργιος Βιδάλης, τόνισε στον υπουργό την ανάγκη ενίσχυσης του προϋπολογισμού για τα αναπνευστικά και ορθοπεδικά προϊόντα. Συζητήθηκαν επίσης οι  σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει για εκατοντάδες επιχειρήσεις η επιβολή clawback, κυρίως αν αυτό κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

Δεδομένου ότι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα με τον καθορισμός του ύψους του τρόπου αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, ο πρόεδρος του Συλλόγου,  επεσήμανε στον κ. Πολάκη ότι η αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων διαφέρει κατά πολύ με εκείνη του φαρμάκου. Συνεπώς , δεν μπορούν οι πάροχοι να δηλώνουν τις τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς του συγκεκριμένου είδους με τις οποίες αυτό κοστολογείται εντός της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, όπως συμβαίνει με τα φάρμακα.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εξήγησαν στον αρμόδιο υπουργό ότι η αγορά των  ιατροτεχνολογικών προϊόντων δεν υπόκειται στους ίδιους κανόνες, ενώ είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο και ταυτόσημα δίκτυο πωλήσεων, ο κατασκευαστής δεν ορίζει την τελική τιμή του προϊόντος μέχρι τον καταναλωτή,   υπάρχουν διαφορές στη συσκευασία και στην τιμή δεν καθορίζεται αν περιλαμβάνονται  ή όχι  οι υπηρεσίες παροχής.

Σαφέστατα  δε, δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους για κάθε μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας.  Συνεπώς δεν μπορούν σε καμία περίπτωση τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα να ενταχθούν στην ίδια πολιτική που ισχύει  για την αποζημίωση του φαρμάκου.

Παρατέθηκαν στον κ. Πολάκη οι  προτάσεις του Συλλόγου, τις οποίες και άκουσε με ενδιαφέρον.

Στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις με στελέχη της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Παρόχων Υγείας βρίσκονται σε συνεχή επαφή τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και με στελέχη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη του.