Οικονομική ασφυξία και ορατή απειλή με λουκέτο προκαλούν τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν ως clawback, για εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες, ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Το υπουργείο Υγείας με τον προσδιορισμό των κλειστών προϋπολογισμών, επιβάλλει clawback σε ποσοστά μη απορροφήσιμα από τους παρόχους.
Όπως τονίζει η ΠΑΣΥΠΥ σε ανακοίνωση της: Ενώ ο ΕΟΠΥΥ την Παρασκευή το πρωί 15 Ιουνίου παρουσία του ΠΑΣΥΠΥ, και άλλων συλλόγων, διαβεβαίωνε τους παρόχους για επιβολή clawback στον εισαγωγέα, έβγαλε στη συνέχεια ανακοίνωση για το clawback στους παρόχους, που φέρει ημερομηνία 11 Ιουνίου!!! Γνώριζαν δηλαδή τα στελέχη επί μέρες τι θα συμβεί και παραπλανούσαν σκοπίμως τους παρόχους.

Τους τελευταίους μήνες σε σειρά επισκέψεων των μελών του Δ.Σ του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Υγείας, προκειμένου να μάθουμε πως διαμορφώθηκαν οι δαπάνες του 2017, η διοίκηση του οργανισμού δεν έδωσε ποτέ τα στοιχεία – τα οποία ούτε και σήμερα δεν έχουν ανακοινώσει- προφανώς για να είναι δυνατόν το «μαγείρεμα» κατά το δοκούν!

Οι εταιρείες θα έπρεπε να γνωρίζουν εδώ και έξι μήνες το ύψος που αναλογεί, ώστε να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους
«Έχουμε προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την εξεύρεση λύσης και έχουμε εξαντλήσει κάθε μέσο για να μας δοθούν τα στοιχεία. Μάλιστα ο Σύλλογος μας από την αρχή πρότεινε και μειώσεις στις τιμές, ώστε να μην χρειαστεί clawback και να προστατευθούν οι επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ προτίμησαν το εκδικητικό μέσο του Clawback με μεγάλο κίνδυνο, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.ΠΥ.), κ. Γεώργιος Βιδάλης.

Tο ανεξέλεγκτο clawback δημιουργεί θέματα βιωσιμότητας για τις εταιρείες του κλάδου, αν δε συνυπολογιστεί και το rebate οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του κλάδου είναι δυσοίωνες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις – κυρίως οι μικρότερες- δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το βάρος αυτό και θα αναγκαστούν κλείσουν ή να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά, βάζοντας λουκέτο.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που άντεξαν τα χρόνια της κρίσης και με δυσκολία διατήρησαν και διασφάλισαν χιλιάδες θέσεις εργασίες. Όμως η πολιτική του clawback καθιστά αρκετές από αυτές μη βιώσιμες. Μάλιστα πολλές από αυτές εδρεύουν στα νησιά και στην περιφέρεια και οι συνέπειες θα είναι μεγάλες, στις τοπικές κοινωνίες.
«Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν ελλείψεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς αρκετές εταιρείες θα αναγκαστούν να αποσύρουν προϊόντα (κωδικούς) από την αγορά, σε μια προσπάθεια να καταστούν και πάλι βιώσιμες. Αυτό όμως θέτει σε κίνδυνο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφού χιλιάδες ασθενείς ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΠΥ.

Δημοσιεύτηκε:HealthPharma

image_print