ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλο Πολάκη, είχε την Πέμπτη 31 Μαΐου, το  διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Υγείας.

Συζητήθηκε εκτενώς  το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών και της επιβολής clawback που αφορά το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων του κλάδου. Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΠΥ. Γεώργιος Βιδάλης, τόνισε στον υπουργό την ανάγκη ενίσχυσης του προϋπολογισμού για τα αναπνευστικά και ορθοπεδικά προϊόντα. Συζητήθηκαν επίσης οι  σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει για εκατοντάδες επιχειρήσεις η επιβολή clawback, κυρίως αν αυτό κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

Δεδομένου ότι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα με τον καθορισμός του ύψους του τρόπου αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, ο πρόεδρος του Συλλόγου,  επεσήμανε στον κ. Πολάκη ότι η αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων διαφέρει κατά πολύ με εκείνη του φαρμάκου. Συνεπώς , δεν μπορούν οι πάροχοι να δηλώνουν τις τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς του συγκεκριμένου είδους με τις οποίες αυτό κοστολογείται εντός της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, όπως συμβαίνει με τα φάρμακα.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εξήγησαν στον αρμόδιο υπουργό ότι η αγορά των  ιατροτεχνολογικών προϊόντων δεν υπόκειται στους ίδιους κανόνες, ενώ είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο και ταυτόσημα δίκτυο πωλήσεων, ο κατασκευαστής δεν ορίζει την τελική τιμή του προϊόντος μέχρι τον καταναλωτή,   υπάρχουν διαφορές στη συσκευασία και στην τιμή δεν καθορίζεται αν περιλαμβάνονται  ή όχι  οι υπηρεσίες παροχής.

Σαφέστατα  δε, δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους για κάθε μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας.  Συνεπώς δεν μπορούν σε καμία περίπτωση τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα να ενταχθούν στην ίδια πολιτική που ισχύει  για την αποζημίωση του φαρμάκου.

Παρατέθηκαν στον κ. Πολάκη οι  προτάσεις του Συλλόγου, τις οποίες και άκουσε με ενδιαφέρον.

Στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις με στελέχη της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Παρόχων Υγείας βρίσκονται σε συνεχή επαφή τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και με στελέχη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη του.

 

image_print